Jätehuollossa ei ole paluuta entiseen


Jätehuollossa ei ole paluuta entiseen

Lauri Havia vaatii (SSS 2.4.2019) Salon kaupunkia selvittämään irtautumista jätehuoltoyhtiöstä. Hänen kanssaan samaa säveltä laulaa päivää myöhemmin Salon yrittäjien puheenjohtaja Jukka Alanko.

Olemme asiassa heidän kanssaan täysin eri mieltä jätehuoltoyhteistyöstä erkaantumisesta. Havia ja Alanko luovat kummallista kuvaa, että erkaantumisessa olisi kyse vain sopimustekniikasta ja sormien näpäyttämisestä.

Kyse ei todellakaan ole vain paperilla tehtävästä päätöksestä, jonka jälkeen kaikki jatkuisi ennallaan. Salon olisi erkaantuessaan perustettava omat jäteasemansa, palkattava merkittävästi henkilökuntaa, luotava rekisterinsä jne. Jätehuollon kokonaisuudessa on kyse omaa roskapussia laajemmasta kokonaisuudesta. Jätelain muutokset ja vaatimukset ovat kiristyneet sellaisiksi, että paluuta entiseen ei enää ole.

Salo on antanut kunnan vastuulle kuuluvan jätehuollon aikoinaan Rouskiksen, sittemmin Lounais-Suomen jätehuollon järjestettäväksi. Jätehuoltolautakunta hoitaa asiaan kuuluvat viranomaistehtävät. Jätehuollon järjestäminen yhteistyössä muiden kuntien kanssa takaa sen, että pystymme hallitsemaan tulevat jätevirrat kokonaisvaltaisesti sekä kehittämän toimintaa jatkuvasti ympäristölle parhaaseen suuntaan.

Jätehuollon kustannusten nousu on ensisijaisesti johtunut siitä, että riittävää kapasiteettia jätteenkäsittelylle ei ole ollut olemassa. Tämä on muuttumassa uuden polttolaitoksen myötä. Nyt rakenteilla oleva ekovoimala takaa myös yrityksille kehittämisen mahdollisuuksia. Näitä pitkäjänteinen jätehuollon kehittäminen takaa muutoinkin, jos niille avataan ovia. Salossa keskustelu tuntuu nyt kärjistyneen pelkän kuljetusratkaisun ympärille, käsitelläänpä mitä tahansa jätehuoltoon liittyvää asiaa. Tämä on ollut trendi jo viimeisen vuosikymmenen.

Alanko toteaa, että Salossa on toimiva jätehuolto. Niin meistäkin. Yhtenä sen hyvin merkittävänä toiminnan mahdollistajana on LSJH ja sen palvelut, joita täydentämään on myös paikallisten yritysten hyvä kehittää omaa liiketoimintaansa.

Saija Karnisto-Toivonen
kaupunginhallituksen pj. (sd.)

Ulla Huittinen
kaupunginhallituksen 2. vpj (kesk.)

Jaakko Halkilahti
LSJH Oy:n hallituksen vpj.
kaupunginvaltuutettu (kesk.)

Matti Varajärvi
LSJH Oy:n hallituksen jäsen
kaupunginvaltuutettu (sd.)

Facebooktwitterlinkedinmail