Jokaiselle lapselle tulee taata oikeus harrastukseen


harrastaminenKeskustelu lasten harrastamisen kustannuksista on vireillä jatkuvasti. Osalla perheistä on varaa kustantaa lapsilleen useampia harrastuksia, kun taas toiset lapset ovat vailla ensimmäistäkään vapaa-ajan harrastusta.

– Perheiden sosioekonominen asema sekä asuinpaikka vaikuttavat merkittävästi lasten harrastamisen mahdollisuuksiin. Osa lapsista tippuu jo hyvin nuorena vapaa-ajan harrastusten ulkopuolelle. Tästä kehityksestä on syytä olla huolissaan myös kunnassa.

– Kun sote-uudistuksen jälkeen kuntaan on jäämässä vastuu ennaltaehkäisevistä palveluista huolehtimiseksi, tulee myös lasten harrastamisen tukemisen olla osana kunnan palveluvalikkoa.

Kunnan tulee olla mukana ennen kaikkea lasten harrastamisen mahdollistajana, ei välttämättä itse palvelua tuottamassa. Kunnan puolelta tulee mukaan pohdintatyöhön ottaa monipuolisesti eri palvelualueet.

– Mukaan tulee ottaa myös monipuolinen järjestökenttämme miettimään, miten parhaiten takaisimme jokaiselle lapselle edes sen yhden mielekkään harrastuksen koulun ulkopuolelta. Tämä on asia, johon meidän on pikimmiten tartuttava kunnolla, sillä yhteiskunnan eriarvoistumiskehitys on huolestuttavalla tasolla.

Perheiden arjen tukemisessa voisi olla myös paikalla pohtia, voisiko koulupäivän loppuun lisätä harrastamisen mahdollisuuksia. Tästä on jo hyviä esimerkkejä mm. Ollikkalan koulussa toimiva shakkikerho, jota vapaaehtoiset yhdistyksen edustajat käyvät pitämässä.

– Harrastukset mahdollistavat sosiaalisia kontakteja, mielekästä tekemistä ja ovat tärkeässä osassa syrjäytymisen ehkäisyssä. On aika taata kaikille lapsille edes yksi harrastus, perheiden varallisuudesta riippumatta.

SDP:n valtuustoryhmä tulee jättämään asiasta aloitteen marraskuun kaupunginvaltuuston kokouksessa ja kutsuu mukaan muutkin ryhmät aloitteen allekirjoittamaan.

Salossa 12.10.2016

SDP:n valtuustoryhmä

 

Lisätietoja:

Saku Nikkanen
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja
044 530 8326

Facebooktwitterlinkedinmail