sdp-pk-2017-1024x726

Miten tästä eteenpäin?


Salon kaupunki elää parhaillaan erikoisessa hallinnon sekasotkussa, joka on saanut alkunsa siitä, että kuntalainen ei ole saanut vastausta tietopyyntöönsä. Tästä seuranneeseen kanteluun ja siihen liittyviin tietopyyntöihin ei ole vastattu ajallaan. Apulaiskaupunginjohtaja ja kaupunginhallitus ovat saaneet vakavan huomautuksen asiasta. Lähtökohta on tietysti, että tietopyyntöihin pitää vastata kohtuullisessa ajassa. Kuntalaisten palveluksessa tässä lopulta kaikki ovat.

Virhe on tapahtunut. Se on myönnetty ja asian selvittely etenee nyt kaupunginvaltuuston käsiin. Koska itse olen hallituksen puheenjohtajana esteellinen käsittelemään asiaa valtuustossa, haluankin nyt keskittyä sen pohtimiseen, miten tulevaisuudessa pystymme takaamaan sen, ettei näin enää käy. Tästä tapauksesta on opittava vakava läksy.

Hyvä hallinto on kuntademokratian perusta ja nyt siihen on tullut kolhu. Kolhu, josta Salo kyllä selviää. Itse olen nähnyt uuden Salon ensimmäiset kymmenen vuotta valtuuston penkistä. Sen kokemuksen perusteella uskallan sanoa, että Salo selviää kyllä tästäkin. Olemme olleet pahemmassakin raossa.

Kaupungin hallintoon tehtiin taloudellisten haasteiden vuosina isoja leikkauksia. Samalla, kun vaaditaan hyvää hallintoa, pitää muistaa, että se vaatii tekijänsä. Nyt samalla miehityksellä tehdään kaikkien kehityshankkeiden sekä mm. sote-valmistelun työryhmätyöt. Tämä syö aikaa perustyöltä. Meidän on nyt pohdittava, mikä tulevaisuuden ratkaisu luodaan sille, että tietopyynnöt tulee varmasti käsiteltyä ja asianmukaisesti vastattua. Onko organisaatio näiden osalta tarkoituksenmukaisesti järjestelty?

Haluan lopuksi nostaa keskusteluun myös inhimillisyyden näkökulman. Tuntuu, että julkisen keskustelun suurin vaatimus on nyt löytää päitä pölkylle. Ihmiset johtavat tätä kaupunkia, ihmiset tekevät virheitä ja ihmiset voivat niistä oppia. Minä en halua olla osa kulttuuria tai luoda kulttuuria, jossa kukaan ei uskalla tehdä ja yrittää, koska voi mokata. Jos ei ole koskaan tehnyt virheitä, on tuskin tehnyt mitään muutakaan.

Sosiaalinen media on tehnyt huutelusta helppoa. Sielläkin kukin on kuitenkin vastuussa omista sanomisistaan. Silloin kun kirjoitat nimelläsi julkisesti haukkumasanoja, muista, että siellä toisessa päässä on toinen ihminen, joka lukee kirjoituksesi. Ehkä olisi syytä hetki miettiä, miltä nuo sanat itsestäsi tuntuisivat.

 

Kirjoittaja on Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Facebooktwitterlinkedinmail