Nikkanen: Suurempi tuki pienille yrityksille


Suomalaisen työn kenttä on kokenut massiivisia muutoksia viimeisinä vuosina, kun vanhoja teollisia työpaikkoja on kadonnut tai karannut halvan työvoiman maihin. Lukuisat työnsä menettäneet ovat päättäneet ottaa askeleen kohti yrittäjyyttä, ja tämä rohkea päätös kannattelee kansantalouttamme yhä kasvavissa määrin. Tilastokeskuksen mukaan mikroyritykset ja pienyritykset luovat jo pitkälti yli 90 prosenttia yrityskenttämme työpaikoista. Tästä todellisuudesta huolimatta valtion näille yrityksille osoitama tuki on jäänyt varsin vaatimattomalle tasolle. Tähän on luonnollisesti tultava muutos!

 

Mikro- ja pienyritysten elinkelpoisuutta voitaisiin parantaa muutamalla konkreettisella toimenpiteellä. Jo useita vuosia poliitikkojen puheissa pyörinyt ALV-alarajan korotus tulisi viimein toteuttaa. Mielestäni Alvin alaraja tulisi nostaa 30 tuhanteen euroon. Tällä olisi monia positiivisia vaikutuksia. Ensinnäkin kynnys lähteä yrittäjäksi madaltuisi, kun kannustimet olisivat kohdallaan. Tämä heijastuisi positiivisesti myös kuluttajiin, sillä tällä hetkellä ALV muodostaa melko suuren osan pienyrittäjän lopputuotteen hinnasta. Toinen keino, jota kannattaisi aidosti kehittää, olisi ensimmäisen työntekijän palkkatuki. Tämä tuki voitaisiin myöntää myös vapailta työmarkkinoilta työllistyvälle. Näin auttaisimme monet mikroyrityksen kasvun tielle, sillä tutkimusten mukaan niissä on erittäin suuri työllistämispotentiaali. Tulppana toimii juuri yrittäjän epävarmuus ensimmäisen työntekijän palkkaukseen.

 

Kolmas työllisyyttä ja yrittäjyyttä parantava toimi olisi yritystukien uudelleenohjaus. Maassamme maksetaan vuosittain miljardeja euroja erilaisia yritystukia, mutta pienyrittäjät eivät pääse näistä tuista juurikaan nauttimaan, vaikka ne tuottavat jo suurimman osan työstä! On tietysti tärkeää, että suuriakin yrityksiä tuetaan, mutta yritystukien uudelleenohjaus auttaisi kaikkia yritysmaailman toimijoita. Yrittäjien kenties suurin kritiikki on nykyisin työnantajamaksujen kovuus. Sipilän hallitus siirsi näitä maksuja työntekijöiden maksettavaksi, mikä sinällään ei ole kestävä ratkaisu. Kohdentamalla valtion maksamia yritystukia nimenomaan tämän epäkohdan oikaisemiseksi, voisimme alentaa työnantajamaksuja tavalla, joka ei heikentäisi myöskään palkansaajan asemaa.

 

Kirjoittaja on salolainen liikunnanohjaaja ja eduskuntavaaliehdokas. 

Facebooktwitterlinkedinmail