Saku Nikkanen: Oma tehostetun palveluasumisen yksikkö tarvitaan


Salon kaupunki on tehnyt mittavaa rakenteiden uudistustyötä vanhuspalveluissa. Muutoksilla painopistettä on siirretty pois laitospainotteisuudesta kohti tehostetun palveluasumisen ja kotihoidon suuntaa. Toimenpiteillä on onnistuttu hillitsemään kustannusten nousua merkittävästi.
Kun järjestelmää lähdetään muuttamaan radikaalisti, tulee tavoitetilan saavuttamiseksi tehdä myös panostuksia. Salossa tehostetun palveluasumisen paikkoja on viime aikoina lisätty ainoastaan ostopalveluiden kautta. Lisäksi omaa tuotantoa on lähdetty korvaamaan ostopalvelupaikoilla, jotta investointivelalta säästyttäisiin.

Viimeisin päätös on korvata Pahkavuoren paikat Esperilta ostamalla. Kesäkuussa hyväksytyssä sopeuttamisohjelmassa vanhuspalveluihin liittyy Perniön terveyskeskuksen vuodeosaston lakkauttaminen. Syksyn aikana vahvistetuissa suunnitelmissa lakkauttamisen myötä menetetyt paikat korvattaisiin tehostetun palveluasumisen paikoilla. Niitä tarvitaan arvion mukaan neljäkymmentä.

Sosiaali- ja terveyslautakunta esitti yksimielisesti kaupungin investointisuunnitelmaan oman tehostetun palveluasumisyksikön rakentamista. Suunnittelu olisi tehty ensi vuonna ja toteutus seuraavina vuosina. Poliittisella oikeistolla oli kiire leimata sopimus lehmänkaupaksi, koska SDP edellytti omaa yksikköä vastineeksi siitä, että suostuimme ulkoistukseen Pahkavuoren kohdalla.

Kaupunginhallituksen porvarienemmistö viis veisasi sote-lautakunnan tekemästä päätöksestä, eikä puoltanut oman yksikön rakentamista punavihreän vasemmiston tätä esittäessä. Uusien paikkojen tarve on Salossa ilmeinen, sillä niitä on edelleen valtakunnallisiin suosituksiin nähden liian vähän. Lisäksi väestön ikääntyminen luo paineita uusien paikkojen saamiselle. Päätöksentekoon ei ole haluttu tuoda yhtään kunnollista selvitystä siitä, onko paikkojen hankkiminen ostettuina ylipäänsä halvempaa kuin oman rakentaminen, ja onko ulkoistuksista muutoinkaan sanottavaa hyötyä.
Omaa yksikköä koskevat selvitykset ovat olleet lähinnä hihasta ravistettuja, nopeasti valmisteltuja ja tarkoitushakuisia hutaisuja. Mikäli haluamme edelleen jatkaa rakenteiden muuttamista vanhuspalveluissa, on meidän pystyttävä myös antamaan siihen tarvittavia resursseja.

Kirjoittaja on Salon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja sekä kaupunginvaltuutettu

Facebooktwitterlinkedinmail