jalat

Saku Nikkanen: Taloustilannetta ei tule korjata heikompiosaisten selkänahasta


Sosiaali- ja terveyslautakunnan varapuheenjohtaja Heikki Liede kirjoittaa tätä mieltä palstalla (SSS 22.12.2015), että lautakunnan enemmistön viimeviikkoinen päätös olla korottamatta asiakasmaksuja vaarantaa Salon sote-palveluiden tuottamisen jatkossa. Apulaiskaupunginjohtaja esitti lautakunnalle maksujen nostamista 27,5%, minkä suuruista nostoa kannatti ainoastaan kokoomusryhmä.

Lautakunnan enemmistön lähtökohtana oli pitäytyä indeksin suuruisessa korotuksessa. Mielestämme sosiaali- ja terveyspalvelut tulee pääsääntöisesti rahoittaa verovaroin, sillä
sairastaminen ei ole kenenkään oma valinta. Maksut eivät saa johtaa tilanteeseen, jossa sairauksia jää liian korkean maksun myötä hoitamatta. Kun vuodenvaihteessa ovat jo nousemassa sekä lääkkeiden että taksikyytien omavastuut, emme voineet sitoutua näin rajuun maksujen korotukseen.

Samassa lehdessä selviää, että kaupunginjohtaja Rantakokko on käyttänyt otto-oikeuttaan
päätökseen. Hän perustelee päätöstään puhtaasti taloudellisti, ja väittää sosiaali- ja terveystoimen budjetin menevän pitkäksi, jos korotuksia ei tehdä. On todettava, että budjettimme menee pitkäksi aivan muista syistä, sillä maksujen korotukset eivät sisältyneet valtuuston 10.12 hyväksymään talousarvioon. Tämä asia selvitettiin myös lautakunnan kokouksessa.

SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät olisivat halunneet valtuuston ottavan kantaa jo talousarvion yhteydessä maksujen korottamiseen. Tämä ei kuitenkaan sopinut Keskustalle ja Kokoomukselle, sillä lautakunnan päätösvaltaan ei heidän mukaansa saanut mennä puuttumaan. Nyt asia kuitenkin menee kaupunginhallituksen käsittelyyn.

Olen hyvin tietoinen kaupungin taloudellisesta tilanteesta, mutta sen korjaamista ei tule maksattaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien selkänahasta. Päätöksiä tehtäessä on ajateltava myös Salon kaupunkilaisten parasta, ei yksin taloutta.

Kirjoittaja on sosiaali- ja terveyslautakunnan pj. ja kaupunginvaltuutettu

Facebooktwitterlinkedinmail