Tiedote: Kouluverkkopäätöksen poisvetäminen ei saa johtaa hallitsemattomaan ryhmäkokojen kasvuun


Kaupunginhallituksen 1. vpj, SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen toteaa, ettei maanantaina tapahtunut yllätyksellinen käänne kouluverkkokäsittelyssä saa johtaa opetusryhmien hallitsemattomaan kasvuun.

– Kaupunginjohtaja Rantakokko sanoo päivän Salon Seudun Sanomissa, että tarvittava 800000 euron säästö tulee nyt etsitä ryhmäkokoja kasvattamalla. Ryhmäkokoja voidaan kasvattaa muutamissa kouluissa luokkia yhdistelemällä. Tämä asia on todettu jo lokakuussa opetuslautakunnan kokouksessa. Näistä toimista ei kuitenkaan ole saatavilla koko esitettyä säästöä.

– Ryhmiä yhdistelemällä on, opetuslautakunnalle tuodun esityksen mukaan, saatavissa säästöjä noin 200 000 euron edestä. Lisäksi Teijon muuttuminen kaksiopettajaiseksi toisi vielä yhden vakanssisäästön lisää. Yhteensä puhutaan maksimissaan 250 000 euron kokonaispotista, jota olosuhteet voivat liikuttaa molempiin suuntiin.

– On vastuutonta ajatella, että ryhmäkokoja voitaisiin kasvattaa rajattomasti ilman vaikutuksia oppimiseen. Keskimääräinen ryhmäkoko on Salossa pieni ja maltillinen kasvattaminen toki mahdollista.

– Lisäksi tulee muistaa, että kouluverkkopäätökselle asetetusta tavoitteesta melkein parisataatuhatta syntyi kiinteistöjen sisäisistä vuokrista. Nämä tilakustannukset olisivat joka tapauksessa jääneet kaupungin budjettiin ja siirtyneet vain kaupunginhallituksen alaiseen tyhjien tilojen pottiin.

Karnisto-Toivonen pitää kohtuuttomana opetuksen jatkuvaa kurmuuttamista uusilla säästöesityksillä ja heikennyksillä.

– 30.11 kokoontuvan kaupunginhallituksen tulee lisätä talousarvioonsa rahaa lasten ja nuorten palveluihin. Jos lähdetään siitä, että käytetään hyväksi esillä olleet ryhmien yhdistämiset, lisärahan tarve on maksimissaan 600 000 euroa, ensi vuodelle saattaa riittää vähempikin.

– Toivoisin lasten ja nuorten palveluille vihdoin työrauhaa ja aikaa kehittämiseen. Tällainen toiminta syö jaksamista ja motivaatiota kaikilta. Palvelualue kamppailee jo nyt mittavien haasteiden kanssa, kun Hiiden koulun tilannetta pyritään ratkaisemaan ja Hähkänän koulukin pullistelee oppilaita.

Facebooktwitterlinkedinmail