jalat

Nikkanen: Valitkaa vapaasti, mutta viisaasti!


Pohdiskelin Esperi Care -uutisointia lukiessani, että tulivatko surulliset tapahtumat joillekin tahoille yllätyksenä. Julkista keskustelua kun kurkistaa, niin voi todeta enemmistön ymmärtävän ne ongelmat, joita sosiaali- ja terveysalojen ulkoistamisesta pahimmillaan seuraa. Kohtuullisen voiton tavoittelu sinänsä on tervettä taloudellista toimintaa, mutta kun kova bisnes tiukkoine tulostavoitteineen iskeytyy hyvinvointipalveluihin, liikutaan vaarallisilla vesillä. Tällä kertaa saimme lukea, että Kristiinankaupungissa sijaitsevassa Esperin yksikössä yhden ihmisen epäillään kuolleen hoitovirheen vuoksi. Valvira on keskeyttänyt kyseisen yksikön toiminnan potilasturvallisuuden takaamiseksi, ja samoin on Ylen tietojen mukaan toimittu useissa muissakin kaupungeissa.

Valviran mukaan ongelmien taustalla on osaavan hoitohenkilöstön vähäinen määrä ja vastuuhenkilöiden puuttuminen. Esperi on luonnollisesti kieltänyt henkilökuntaansa kommentoimasta yhtiön asioita, mutta nimettöminä esiintyvät hoitajat kertovat Helsingin Sanomissa, että jos vakituisen henkilökunnan jäsen sairastui, sijaisia ei välttämättä järjestetty. Joskus töitä joutui paiskimaan jopa yksin. Työntekijöinä käytettiin myös opiskelijoita ja avustajia, mikä teki alan ammattilaisten työstä entistä raskaampaa. On siis selvää, että yhtiössä tavoiteltiin voittoja henkilökustannuksista tinkimällä. Siksipä työvuorolistoilla näyttää esiintyvän ”haamuhoitajia ” ja esimiehiä heille kuulumattomissa tehtävissä. Rahaa kuitenkin riitti toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohannille, joka nostaa yhtiöstä miljoonien tulot. Esperi Caren suurin omistaja on brittiläinen Intermediate Capital Group. Kyseinen yhtiö ei arvatenkaan maksa Suomeen veroja, joita vältellään konsernin sisäisten lainojen korkeilla koroilla.

Palveluntuotantoa on kunnissa ulkoistettu taloudellisin perustein, mutta toinen keskeinen syy ulkoistuksiin on hallituksen ajama maakunta- ja sote-uudistus. Kunnissa pelätään, että sote- uudistuksen tullessa voimaan nykyiset laitoskiinteistöt jäävät tyhjiksi taloudellisiksi rasitteiksi. Näillä perustein palveluja on ulkoistettu myös meillä Salossa. Esperin hävytön esimerkki on osoitus siitä, mihin nykyisen hallituksen ajama sote-uudistus voi johtaa. Vaikeat ajat häämöttävät horisontissa jo nyt ylirasituksesta kärsivillä hoitajilla, sekä hoitokodeissa kituuttavilla vanhuksilla. Lieneekö sattumaa, että kuluvalla hallituskaudella uudistuksen ilosanomaa julistaneen Kokoomuksen poliitikkoja on siirtynyt johtamaan yrityksiä, joiden kirstuihin sote-palveluiden ulkoistuksista kilahtelee muhkeita summia.

On täysin selvää, että mikäli valinnanvapaus toteutuu suunnitellusti, maakunnille jää luu käteen. Maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka siirtävät verotuksella kerätyt varat yritysten tileille. Ongelmallista on, että raskas valvonnan vastuu jää silti maakunnille, sillä maakuntien asiakassuunnitelma ei velvoita hallituksen sote-mallissa palveluntarjoajaa mihinkään. Näin ollen maakuntien tulee masinoida massiivinen ja kallis valvontakoneisto, jotta Esperin esimerkin kaltaiset murhenäytelmät pystyttäisiin tulevaisuudessa estämään. Säästöä tämä malli ei tuo! Valitkaa siis kevään vaaleissa vapaasti, mutta valitkaa viisaasti. Voimme vielä ottaa harkitun aikalisän, ja ohjata uudistuksen raiteelle, jonka tavoitteena on laadukkaan julkisen sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän takaaminen jokaiselle suomalaiselle. Yksityiset palveluntuottajat voivat toki valvotuissa olosuhteissa tuoda omaa osaamistaan mukaan palveluketjuihin, ja toimia osaltaan kirittäjinä sekä uusien toimintatapojen kehittäjinä. Pääosin palvelut tulee kuitenkin säilyttää julkisen hallinnon käsissä.

Kirjoittaja on salolainen liikunnanohjaaja ja eduskuntavaaliehdokas.

Facebooktwitterlinkedinmail