Valtuustoaloite maksuttoman ehkäisyn käyttöönottamiseksi alle 25-vuotiaille Salon kaupungissa


SDP:n ryhmän johdolla jätettiin eilen valtuustoaloite maksuttoman ehkäisyn käyttöönottamiseksi alle 25-vuotiaille Salon kaupungissa. Kiitos aloitetta tukeneille, toivotaan myönteistä lopputulosta!

”Väestöliiton kuntavaaliohjelmassa 2017 oli yhtenä tavoitteena, että Suomen kunnissa olisi käytössä maksuton ehkäisy alle 25-vuotiaille. Useat kaupungit ja kunnat ovatkin tähän tarttuneet ja maksuton ehkäisy on käytössä jo varsin laajalti Suomessa. Maksuttoman ehkäisyn tavoitteena on madaltaa nuorten kynnystä käyttää ehkäisyä. Nuorten aborttien määrä on kääntynyt Suomessa laskuun mikä on hyvä suunta, mutta tämän suunnan vauhdittamiseksi on tarpeen tehdä vielä toimia. Raskauden keskeytykset ovat yleisimpiä 20-24-vuotiaiden ikäryhmässä. Alle 25-vuotiaat ovat usein vähävaraisia opiskelijoita joten on perusteltua tehdä rajaus tämän mukaan.

Yle uutisoi taannoin, että Rauman kaupunki on saanut n. 100 000 euron vuosittaiset säästöt raskauden keskeytysten vähenemisellä. Samoin klamydiatartuntojen määrä on kääntynyt laskuun. Muiden kaupunkien kokemukset ovat pääosin samansuuntaisia. Ei toivotut raskaudet jotka etenevät lapsen syntymään saakka voivat epäsuotuisissa olosuhteissa ja ongelmien kasautuessa aiheuttaa vakavia ongelmia niin nuorille vanhemmille kuin syntyneelle lapsellekin.

Nämä mahdolliset ongelmat aiheuttavat myös suuria kustannuksia yhteiskunnalle ja niiden ennaltaehkäisyyn kannattaa siis panostaa. Säästöt ovat hyvä asia, mutta pääpaino maksuttoman ehkäisyn käyttöönotossa on nuorten terveys ja hyvinvointi josta kaikkien tulisi kantaa huolta. Ehkäisyn käyttö ei saa olla taloudellinen kysymys. Lisäksi maksuton ehkäisy ei tarkoita, että seksuaalineuvontaa ja valistusta vähennettäisiin vaan tähän tulisi kiinnittää myös entistä enemmän huomiota.
Ehkäisyvalikoimassa tulee maksuttomasti tarjota sekä hormonaalista ehkäisyä että kondomeja, nuoren omista tarpeista ja elämäntilanteesta riippuen. Kondomien maksuttomuus turvaisi myös ehkäisyvastuun jakautumisen tasaisemmin sukupuolten välillä. Kondomeja tulisikin olla maksutta tarjolla ehkäisyneuvoloissa, kouluissa, nuorisotaloilla, kutsunnoissa ja nuorten tapahtumissa, siellä missä nuorisokin liikkuu ja viettää aikaa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että kunta selvittää maksuttoman ehkäisyn kustannus- ja hyvinvointivaikutukset ja Salon kaupunki alkaa tarjota maksutonta ehkäisyä alle 25-vuotiaille nuorille.”

Facebooktwitterlinkedinmail