Valtuustoaloite: SDP:n valtuustoryhmä esittää digiosaamisen ja koodauksen erikoisluokkaa


Aloite: Koodauksen ja ohjelmisto-osaamisen erikoisluokka Salon perusopetukseen

”Suomen tulevaisuuden menestys on koodaajien ja ohjelmisto-osaajien käsissä. Siksi on hälyttävää, että Suomessa on kasvava koodaripula. Yksin Suomen ohjelmistoalalla osaavien koodaajien vaje kasvaa tuhansilla joka vuosi. Nyt välitön koodaajatarve on 7 000–9 000 osaajaa.

Toisaalta potentiaali on valtava. Tulevaisuuden googlet ja spotifyt, maailmaa muuttavat innovaatiot ja menestystarinat voivat syntyä Suomeen, jos vain osaamme luoda niille edellytykset: tarvittavan osaamisen. Globaali kilpailu digitalisaation tarjoamasta kasvusta on kova. Suomen on onnistuttava paitsi houkuttelemaan osaajia Suomen ulkopuolelta myös luomaan omaa uutta, uniikkia osaamista.”

Näin kirjoittavat Ilkka Paananen, Risto Siilasmaa ja Timo Ritakallio 18.10.2018 Helsingin sanomissa julkaistussa kirjoituksessaan.

Salo haluaa profiloitua korkean digiosaamisen ja tulevaisuuden kaupunkina. Olemme saamassa kansanvälisiä korkeakouluopiskelijoita, panostamme korkeakouluyhteistyöhön ja kehitämme toisen asteen koulutuksia. Halikon lukio tekee aktiivista yliopistoyhteistyötä jne. Salolla on jo monia keinoja vastata osaltaan yritysjohtajien esittämään huoleen.

Koulua voisi luoda yhä yhtenäisemmäksi elämänmittaiseksi osaamispoluksi, jossa tulevat ammattilaiset saisivat jo perusopetuksessa mahdollisuuden opiskella koodausta ja ohjelmisto-osaamista. Meillä on kielipainotteisuutta ja musiikkiluokat, joiden rinnalle mahtuisi aivan mainiosti vielä yksi erikoisluokka.

Koodaus- ja ohjelmisto-osaamisen koulutusta tulee Salossa kehittää yhteistyössä yritysten kanssa, heitä myös opetuksen sisältöjä pohtiessa kuullen.

Me allekirjoittaneet esitämme, että Salon kaupunki ryhtyy valmistelemaan koodaus- ja ohjelmistokehityksen erikoisluokkaa, joka alkaisi alakoulun kolmannelta luokalta ja koulupolku ulottuisi myös yläkouluun. Valmistelun tulisi mahdollistaa ensimmäisten opiskelijoiden aloittaminen vuoden 2020 elokuussa.

Salossa 3.12.2018

SDP:n valtuustoryhmä
SDP:n ryhmä jätti asiaa koskevan aloitteen 3.12 kaupunginvaltuuston kokouksessa.

Facebooktwitterlinkedinmail