Saku Nikkanen: Tuulta purjeisiin!

Ajankohtaista,Mielipide

Vaikuttaa siltä, että keväiset tuulet puhaltavat uutta elinvoimaa kaupunkiimme! Tulevaisuuden kasvu taitaa kuitenkin perustua pienten ja keskisuurten yritysten menestymiseen, sillä uutta Nokiaa ei ihan helposti alueelle synny. Tämän tunnustamisen jälkeen on helpompi havaita, että Salossa on jo olemassa paljon positiivista kehitystä ja kasvupotentiaalia omaavia yrityksiä. Esimerkkeinä voisi mainita Ledilin, Easy-ledin, Arevan aurinkopaneelien, Salon pianotehtaan, tai vaikka Salon polkupyörätehtaan. Tämänkaltaista rohkeaa ja innovatiivista yritystoimintaa tulee tukea kaikin keinoin kaupungin taholta.

Lisäksi olemme saaneet lukea lehdistä, että metallialan yrityksillä on Salossa jopa työvoimapula. Tässä piilee myös yksi mahdollisuus kasvuun ja työllisyysasteen nousuun. Potentiaalia kasvattaa edelleen se, että metalliteollisuuden osaamisesta on huutava pula koko Varsinais-Suomessa. Salo voisi oivallisesti vastata tähän huutoon. Meyerin suurtilaukset luovat alihankintaketjun, jossa työtä riittää varmasti Salon yrityksille, sekä työmatkailuun valmiille ammattilaisille. Rolls-Roycen kauko-ohjattavien laivojen kehittämiskeskus voi myös olla avaus, joka poikii työtä salolaisille insinööreille. Uudenkaupungin autotehtaalta kantautuvat hyvätuutiset voivat myös heijastua positiivisesti Saloon saakka. Lännen lisäksi potentiaalia piilee idässä. Pääkaupunkiseudulla on meneillään huima rakennusbuumi, jossa teräsrakentamisen osaamiselle riittää kysyntää. Kaupunkimme vahvaa metallialanosaamista tulisi kannustaa kasvun tielle, jotta voisimme saada osamme tästä kakusta. Kaupungin tarjoaman tuen tulee olla konkreettista, ja toimenpiteet vaativat toteutuakseen myös selvää rahallista panostusta.

Ei pidä myöskään unohtaa laajan kaupunkimme piilevää potentiaalia matkailukohteena, eikä sitä, että Salo on Suomen suurin maatalouspitäjä. Varmistamalla elinkeinopohjamme monipuolisuuden, voimme pyrkiä varmistamaan, ettemme joudu uudelleen kokemaan Nokian kaikkoamisesta seurannutta kurimusta. Kun vielä saamme osaamiskeskuksen kukoistamaan, niin meillä on todelliset ja kestävät kasvun avaimet kädessämme. Osaamiskeskushan onnistuessaan voi tukea kaikkia edellä mainittuja teollisuuden ja elinkeinon muotoja.

Kirjoittaja on salolainen kaupunginvaltuutettu ja SDP:n valtuustoryhmän puheenjohta. Kirjoitus julkaistu Salon Seudun Sanomissa 5.4.2017.