Vieraskynänä neljän lapsen äiti Anu Aaltonen: Koulujen lakkautusuhan keskellä

Mielipide

Lapsiperheen elämä pyörii pääasiassa arjen ympärillä. Lasten vanhemmat arvostavat siksi kaikkea sitä, mikä tekee aivan tavallisesta päivästä sujuvan ja hyvän. Siitä syntyy arjen onni.

Salossa asuvalla lapsiperheellä asiat ovat hyvin. Käytettävissä ovat laadukkaat neuvola- ja lääkäripalvelut ja turvalliset päiväkodit. Harrastusmahdollisuuksia on enemmän kuin kaupungin koosta voisi päätellä. Luonto löytyy läheltä. Matka suurempiin kaupunkeihin on lyhyt ja yhteydet niihin toimivat. Moni tuntee toisensa ja naapurinkin lapsen perään katsotaan. Salossa on myös lähellä olevat, lapsen kokoiset koulut.

Kaikki nämä asiat ovat entistä tärkeämpiä silloin, kun perheellä on taloudellisia haasteita tai muita vaikeuksia. Moni vanhempi on parhaillaan työttömänä ja monen vanhemman työmatka Salon ulkopuolelle vie ison osan päivästä. Kaupungin talous on heikoissa kantimissa. Monenlaista epävarmuutta on ilmassa. Vaikeuksien ja haasteidenkin keskellä vanhemmat ajattelevat lapsensa hyvinvointia. He haluavat tarjota lapselle turvallisen ja tutun kasvuympäristön, jossa koululla on merkittävä rooli.

240 salolaisen lapsen perheessä ajatukset ja tunteet kulkevat tällä hetkellä vuoristorataa. Suljetaanko lapsen koulu, mihin kouluun lapsi sijoitettaisiin ja miten sinne kuljettaisiin? Kuinka kauan lapsi istuisi taksissa tai kulkisi koulumatkaansa? Olisiko koulumatka turvallinen? Miten kävisi tuttujen opettajien ja kuka opettaisi lasta jatkossa? Joutuisivatko perheen lapset tai luokkakaverit eri kouluihin? Olisiko lapsen luokalla 20 vai 30 oppilasta?

Vastauksia vailla olevia kysymyksiä on paljon. Voisiko lapsi jatkossa hakeutua kieliluokalle? Missä koripalloharjoitukset pidettäisiin jatkossa ja miten sinne pääsisi? Miten perheen tukiverkosto taipuisi uusiin käytäntöihin? Missä alueen asukkaat kokoontuisivat? Miten kävisi oman asuinalueen? Pitäisikö meidän muuttaa jonnekin muualle? Miten osaan kertoa lapselle koulun lakkautusuhasta?

Perheissä mietitään, onko nyt todella selvitetty Hajalan, Teijon ja Pajulan koulujen lakkauttamisen vaikutukset – säästöjen lisäksi myös ne muut, kuin euroilla mitattavat. Koululaisten vanhempia nähdyt esitykset ja saadut vastaukset eivät ole vakuuttaneet. Huoli siitä, että lapsen etu ja oikeus eivät toteudu kaupungin päätöksenteossa, on suuri.

Siksi Hajalan, Teijon ja Pajulan koululaisten vanhemmat kampanjoivat kaikkien Salon koulujen puolesta.
Pro Salon koulut: Yksilöllisten, pienten koulujen Salo – kohtuullisten luokkakokojen Salo – turvallisten koulumatkojen Salo – vetovoimainen ja pitovoimainen Salo!

Lämpimät kiitokset Salon SDP:lle tuesta Hajalan, Teijon ja Pajulan kouluille

Anu Aaltonen
Neljän lapsen äiti
Pajulan koulun vanhempainyhdistys ry.